Les over Bonsai

Bonsai is de Japanse kunst van gecultiveerde bomen in potten. De benaming is de Japanse uitspraak van het Chinese penzai wat letterlijk ‘boom in bak’ betekent. Deze Chinese kunstvorm, die ook bekend staat als penjing, stond aan de basis van de reeds meer dan duizend jaar oude Japanse bonsaitraditie. Bij beide kunstvormen wordt de boom door manipulatie klein gehouden en zodanig gevormd dat de illusie wordt gewekt van een volgroeid exemplaar.

Een bonsaiboom dient relatief klein te zijn en te voldoen aan de geldende esthetische standaarden. Hiervoor wordt een zaailing of stek van een houtige plant in vorm gebracht. Met behulp van metaaldraad kan men de stengels en stammen in de gewenste vorm laten groeien. De boom wordt in zijn groei geremd door de beperkte potruimte en in vorm gebracht en gehouden door het snoeien van de takken, wortels en bladeren en eventueel door enten. Wanneer de plant bijna zijn beoogde grootte heeft bereikt, wordt hij overgeplant in een sierpot.

De term bonsai wordt tegenwoordig gebruikt als parapluterm voor alle in potten of bakken gehouden miniatuurbomen in oosterse stijl. Voor bonsaibomen die als kamerplant dienen worden vooral tropische plantensoorten gebruikt. Traditioneel worden bonsaibomen echter vooral buiten neergezet. Wegens het gematigd klimaat van Japan worden winterharde boomsoorten gebruikt, die binnenshuis niet of slecht gedijen.

deze Informatie komt van Wikipedia klik hier om meer informatie te verkrijgen.

Hieronder zijn een paar foto’s van de les.

u ziet hier een aantal potten, gereedschappen, draad om de takken te lijden.

Op de volgende site treft u nog wat informatie aan klik op Bonsai