De eetbare tuin

“Beste tuin hier leden,

We hebben in september 2015 een vliegende start genomen om de tuin achter het St-Jozefs rusthuis, nieuw leven in te blazen. Het wordt een EETBARE TUIN ! Deze bezorgde vraag borrelt steeds opnieuw op: welke meerwaarde kunnen wij bieden om een dag zinvol door te brengen in de ‘winter’ van het leven van de bewoners. Awel, aan dat laatste kleine beetje, zoals Toon Hermans dat omschreef, willen we graag wat ‘lente’ toevoegen… Een levende tuin, in harmonie met de voelbare beweging van de seizoenen, met de kruidige geuren van tijm, lavas, marjolein, anijs, bergamot… en het visuele genot van een zaadje wat uitgroeit tot een zachtgroene jonge plant tot volwassen rijp en dan doorschiet om met het zaad de eigen toekomst te verzekeren… Een waar genoegen om dit alsnog van kortbij te mogen beleven wanneer je 80, 90 of 100 jaar oud wordt.

Om dit project te verwezenlijken vragen we enkele dagen /jaar jullie hulp. Voor ieder wat wils: planten, stekken, scheuren, standplaats onderzoeken, snoeien, bemesten, schoffelen/plukken, verhoogd bed maken, wissen vlechten, jonge planten kweken voor het groentebed, watervoorziening constructie verzorgen met ton op hoogte-kraantje-druppeldarm,

 

Hoe geraken we een stap verder in de aanplanting van die eetbare tuin?   We verdelen alvast de tuin in bedden:

  • Een kruidenbed tegen de keukenmuur wordt opgehoogd tot een halve meter, om handig te kunnen plukken. Wat daar straks allemaal groeit,…vind je terug in de plantenlijst elders in deze huiskrant.                                                              
  • Het groentenbed daarnaast, wordt parterre aangelegd al naargelang dat we jonge plantjes krijgen van hoveniers van de volkstuin…of ’tuinhier’ zoals ze dat heden ten dagen noemen. Wanneer iemand een klein aantal plantjes van porei, selder, venkel, rode kool, boerenkool,…op het goede moment kan aanleveren, ontvangen we die graag en worden deze door een vrijwilliger in dat groenten bed geplant.                                                                                                                                                            
  • Het bloemenbed is het lange bed aan het terras gelegen. Daar pronken straks ook rozen, erwten en druiven… Heb je enig idee hoe oneindig veel bloemen er eetbaar zijn? …viooltjes, goudsbloemen, … verdiep je maar in de plantenlijst om dit verder te ontdekken.  
  • Op het terras van de buurt (dagopvang) groeien straks allerlei theeplanten. De genieters van de buurt kunnen dan een thee ceremonie houden en écht proeven van deze Goddelijke natuur. Rondom dit theekruidenbed worden er hazelaar planten gezet om in de loop van enkele jaren een windkering te creëren. Aan de vlechters een mooie kans om hun creativiteit te botvieren in dit werk…                          
  • Ook lekker plukfruit is opgenomen in de planning van de eetbare tuin: St-Jansbessen, blauwe bosbessen, kroenselen, frambozen, braambessen zonder doornen, mispels, … Deze worden voor en links en rechts van de fruitbomen geplant, in het lange-muur-bed.In de plantenlijst vind je alvast een hele resem eetbare planten die we willen verzamelen… Voel je vrij om daar lekkere, geurige, mooie, EETBARE planten aan toe te voegen. De bewoners zullen je dankbaar zijn! En voor ons een kleine moeite als we toch bezig zijn. Dankjewel, we horen of zien ons gauw.

Klik hier  voor de planten lijst,

 

Nota:     In september 2015 startte in WZC Sint-Jozef het ESF-project ‘WZC Sint-Jozef als organisatie op weg naar de toekomst’. WZC Sint-Jozef wil graag een ‘(t)huis met een ziel’ zijn voor bewoners en medewerkers. Het ESF-project geeft ons de mogelijkheid om verdere stappen te zetten richting ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ en onze medewerkers daarin zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en betrekken. Gedurende het project wordt een ‘meegroeiend’ communicatie- en participatiesysteem – bedacht en uitgewerkt door medewerkers van het woon- en zorgcentrum – opgezet in de vorm van de ‘eetbare tuin’. Medewerkers, bewoners en bezoekers kunnen zo het ESF-project ook visueel zien groeien via de eetbare tuin.  

  • Bij actieve interesse, graag aanmelding bij een tuindame van het woon-zorgcentrum St-Jozef Neerpelt: Thijs Hilde 0475/375.399 of thijshilde@hotmail.com
  • We mikken op 3 planten/soort, met uitzondering van bodembedekkers en we behoeden ons voor woekerplanten zoals klimop of zevenblad, wat ook eetbaar is maar niet geliefd 😉
In de eetbare tuin past natuurlijk ook een insecten hotel zie hoe het langzaam zijn vorm krijgt.