011 44 73 89 info@tuinhierthent.be

Voorwoord door burgemeester Dennis Fransen

Beste leden, bestuurders en sympathisanten van Tuinhier ‘t Hent-Lille

Sta mij toe om jullie bij dit bijzondere moment te feliciteren. Niet zozeer omwille van die vijftig jaar – het is uiteindelijk maar een getal – maar vooral om hetgeen jullie samen op poten hebben gezet de afgelopen vijftig jaar. Een gouden jubileum is de perfecte gelegenheid om even stil te staan en achteruit te kijken. Wat historisch begon als Volkstuinen, eerst nog apart in het Herent en in Sint-Huibrechts-Lille, en nadien met verenigde krachten. Vandaag is Tuinhier ’t Hent-Lille een bruisende vereniging, die veel verder reikt dan het louter tuin(h)ieren. De groene vingers zijn een bindmiddel die vele mensen samenbrengen. Niet te onderschatten daarbij is ook de aandacht die gaat naar de allerjongsten van de parochies. Sinds jaar en dag is de wedstrijd voor de lagereschoolkinderen een mooie traditie. Spelenderwijs en voor de grootste zonnebloem, biet of pompoen, wordt de aandacht voor het tuinieren doorgegeven naar de kinderen.

Ik koester hier zelf als kind mooie herinneringen aan.

Maar een gouden jubileum is nog meer een goed moment om vooruit te kijken.

Om plannen te maken en vanuit het verleden te vertrekken om de vereniging in stand

te houden. Men durft al eens te zeggen dat het verenigingsleven onder druk komt te staan. De reden? Vrijwilligers haken al eens af in de drukke waan van de dag. Laat mij dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om die vele vrijwilligers die zich hebben ingezet voor Tuinhier ’t Hent-Lille (en dat ook nog zullen blijven doen) te bedanken. Zonder jullie was er geen gouden jubileum, en zonder jullie keken we niet vooruit naar de volgende vijftig jaar.

Namens het gemeentebestuur wil ik jullie van harte bedanken. Graag zien we elkaar tijdens het feestweekend van 25 en 26 mei, in de voormalige kerk van ’t Hent.

Ik kijk er alvast naar uit.

Tot ziens

Dennis Fransen

was in het jaar 1974

Voor mij toen nog flierefluiten, lange haren, brede broekspijpen…

Voor “Theo Steensels, Pieter Plessers en Michel Hoeben, gemiddeld zo’n 35 jaar oud, allemaal huisje, tuintje, kindjes maar over die tuintjes wisten ze niet zo heel veel maar het hield hen toch wel bezig. Ze hadden iets horen waaien dat er zo een soort van volkstuinen bestond en wel in onze nabije omgeving, namelijk te Overpelt-Lindel.

Op woensdag 23 oktober 1974 om 19u30’ hadden ze hun startvergadering van Werk van den Akker, later de Volkstuin Herent Neerpelt. Als gastspreker hadden ze de erg ervaren meester Kenis uit Eksel uitgenodigd, geflankeerd door Adriaan Knevels, dienstdoende voorzitter in Overpelt en meester Moris uit Hechtel. Er werden toen 41 leden ingeschreven.

Destijds was alles zwart-wit, de televisie, de gazetten… . Nu, 50 jaar later, zitten we aan goud en zijn we met 140 leden. De nadruk lag destijds vooral op de moestuin maar door de jaren heen verschoof de interesse naar de siertuin.

De rode draad doorheen onze vereniging is tuinieren maar de activiteiten die wij een halve eeuw lang organiseren zijn gewoon te veel om op te noemen. Dat gaat van kooklessen, tot wedstrijden voor kinderen, bloemschikken, dauwwandelingen, fietstochten, voordrachten, snoeilessen, ééndags- en meerdaagse uitstappen, groepsaankopen, ledenfeesten maar ook informatieve avonden (erfrecht, phishing, ADHD, dementie…). En dan ben ik er zeker nog vergeten.

Op 3 maart 2014 veranderden wij van naam. De Vlaamse Volkstuin werd Tuinhier. Op 3 april 2015 fusioneerden wij met tuinhier Sint-Huibrechts-Lille.

Herent heeft altijd een bruisend verenigingsleven gekend dat mensen verbond als geen ander. Doch door het toenemend aanbod en het afnemend engagement krijgen verenigingen het moeilijk. Velen houden zelfs noodgedwongen op te bestaan. En corona heeft de mensen nog meer vereenzaamd, vooral de jongeren. Zelfs de kerk, waar ik vroeger op de laatste rij kon zitten nadenken, is niet meer.

Toch heeft iedereen nood aan ontmoeting, aan samenzijn. Daarnaast stellen we ook terug interesse voor moestuinieren vast. Door de moderne teeltwijzen vermindert de hoeveelheid voedingsstoffen in de groenten die we kopen (en 1 gratis 😉 in grootwarenhuizen.

Dit is vooral zorgwekkend nu meer mensen overstappen op een dieet dat hoofdzakelijk plantaardig is. Maar ook de smaak vermindert. Blauwe bessen, aardbeien… het lijkt er enkel op.

Witloof telen in een emmer, een vierkante meter tuintje, het is een begin. Bij Tuinhier leert u de rest. Bij Tuinhier voelt u zich goed in uw vel. Volgens “onze” wetenschapsexpert is woelen in de aarde zelfs goed tegen dementie.

Dit jaar vieren wij dus ons 50-jarig bestaan. De toekomst van onze kerk is op dit moment nog onzeker. Zeker is dat sommigen nog eens graag in de kerk willen komen en wat in het begin een absurd idee leek, won meer en meer aan populariteit. Tuinhier opent nog één (misschien wel laatste) keer de kerkdeuren voor het grote publiek. Tijdens de expositie ziet u naast de heemkundige kring met de geschiedenis van de kerk ook werk van eigen leden zoals keramiek, schilderijen, tekeningen, bronzen beelden, juwelen, bonsaï en…vele bloemstukken.

Spring zeker eens binnen,

Alfons Thijs

Voorzitter tuinhier ’t hent-lille

Kalender 2022

Wat brengt de toekomst?

Naast onze huidige activiteiten, willen we ook nieuwe initiatieven uitwerken die specifiek jonge gezinnen of kinderen kunnen aanspreken. Wij vragen daarbij ook de medewerking van alle papa’s en mama’s, opa’s en oma’s in onze vereniging. Wie leuke ideeën of suggesties heeft om jonge mensen opnieuw in de tuin te krijgen, kan deze altijd via e-mail doorsturen naar onze secretaris info@tuinhierthent.be

er wacht een mooie toekomst met veel groeimogelijkheden!

Contacteer ons

info@tuinhierthent.be

Winterdijk 23, 3910 Neerpelt

011 44 73 89

Wat je zelf tuint is top!

De nieuwe slogan ‘Wat je zelf tuint, is top!’ wil het gevoel van verjonging en dynamiek nog versterken. Ze speelt in op de doe-het-zelftrend en maakt van ‘tuinen’ een actief en attractief werkwoord. Tuinieren is gezond, leuk, lekker, voordelig en bovendien makkelijker dan je denkt. Ook de nieuwe, frisse huisstijl met toegankelijk en herkenbaar logo, onderstreept dit mee.