011 44 73 89 info@tuinhierthent.be

Nieuws

Via deze pagina houden we u graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes… 

Overzicht eenjarigen

Woensdag 3 mei van 18u00 tot 20u00 kan u éénjarige bloemen bij Tuincentrum Tielens aankopen met korting indien u lid bent van Tuinhier ‘Thent-Lille.
Hieronder kan u de pdf met een overzicht inclusief de prijzen terugvinden van de bloemetjes die te koop worden aangeboden.

Pdf met overzicht éénjarigen met prijs

Koop op woensdag 3 mei van 18:00 tot 20:00 uw bloemen uit onderstaande lijst
met korting bij tuincentrum Tielens, Boelehoef 3 te Neerpelt.
Vul het lijstje in en reken af bij één van de aanwezige bestuursleden.
Enkel voor leden! Breng de nodige kistjes mee.

Foto’s dauwwandeling online

Het deed voor sommigen misschien een beetje pijn om op een zondagmorgen zo vroeg uit hun bedje te komen maar het zonnetje dat van de partij was maakte veel goed. Aan sommige foto’s kan je ook zien waarom het dauwwandeling heet 🙂
Een echt pittige lange wandeling was het misschien niet maar wel een mooie en met een zeer enthousiaste gids. Ik heb alleszins al voor mezelf uitgemaakt dat ik zeker nog eens terug ga om één van de andere uitgestippelde wandelingen te maken in Kempen-Broek.
Om 9u mochten we aanschuiven voor een ontbijtje in de Luysmolen om de hongerige magen te vullen en ik moet zeggen dat de koffie zeer goed heeft gesmaakt.
Foto’s zijn te bekijken via menu’s Foto’s of door hier te klikken

Foto’s snoeiles online

Zondagvoormiddag weer nuttig besteed. Het weer kon misschien iets beter maar al bij al viel het nog mee.
Er was toch weer een mooie opkomst van zo’n 30 personen om naar de deskundige uitleg te luisteren van Wim Ector.
De les ging door in het Volkstuincomplex D’n Goeien Oard. Halverwege hebben we nog van een natje en droogje mogen genieten. En zoals Fons al eerder in de uitnodiging heeft aangegeven, denk eraan, snoeien doet groeien!
PS. Er gaan nog foto’s volgen die Leo van deze les heeft genomen.
Foto’s zijn te bekijken via menu’s Foto’s of door hier te klikken

Les over tomaten, pepers, courgettes, paprika’s en pompoenen

Donderdag 9 februari hebben we les gekregen over het kweken en verzorgen van tomaten, courgettes, pepers, paprika’s en pompoenen. Maar liefst 27 personen hebben geluisterd naar de interessante uitleg gegeven door de ons welbekende Carlo Holsteens.
Ik denk dat vele onder ons toch weer heel wat nieuwe zaken hebben bijgeleerd. Ik alleszins wel, laat de lente maar gauw komen!

Nieuwjaarsreceptie 2023

Vandaag de foto’s van onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie mogen ontvangen van onze huisfotograaf Leo.
We zijn verheugd dat er een 80-tal leden een drankje en hapje zijn komen nuttigen. Meer dan verwacht eigenlijk maar des te meer zielen des te meer vreugd 🙂
Fons heeft een uiteenzetting gedaan van de 3-daagse reis in juni. Dit jaar gaat deze door in ons eigen landje in de streek van Ieper. Blijkbaar heeft het de mensen wel aangesproken wan ik heb begrepen dat de bus zo goed als vol zit! Weer iets om naar uit te kijken!
Beste wensen 2023

Beste wensen 2023

Tuinhier ’t Hent-Lille wenst aan al haar leden

een lieve groet, een klein gebaar,

mooie wensen voor het nieuwe jaar.

Met veel gezondheid en een beetje geluk,

kan het nieuwe jaar al niet meer stuk.

Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2023,

het bestuur.

PS. Indien er mensen geïnteresseerd zijn in bloemschikken. Er zijn enkele plaatsen vrijgekomen. Spreek gerust iemand van het bestuur aan als je graag wil deelnemen.

Kaas- en wijnavond

Kaas- en wijnavond

Dinsdag 13 december waren we met maar liefst 66 leden die genoten hebben van deskundige uitleg over kaas en wijn.
Natuurlijk hebben we naast de nodige uitleg ook mogen proeven van verschillende wijnen en kazen.
Chris Engels, wijnboer met een 4,5 ha grote wijngaard in België, heeft met veel passie verteld over hoe wijnen worden gemaakt, hoe proeven, welke soorten bestaan er en zo veel meer. Voor meer info verwijs ik graag door naar zijn website https://www.vinadis.be/
Met minstens evenveel passie wist Peter Boonen van Catharinadal https://www.catharinadal.be/ ons veel bij te brengen over de vele soorten kazen die er bestaan en alles wat er bij komt kijken om kazen te maken.
Belangrijk om te vermelden is dat dit een eenmalige voordracht is geweest van dit duo en er in wezen geen herhaling gaat komen. Misschien een beetje spijtig voor de personen die hier niet bij konden zijn, maar wij van Tuinhier ’t Hent-Lille hebben dit toch maar mooi mee mogen maken.
Chris en Peter zijn het perfecte duo om met veel humor hun zeer uitgebreide kennis over te brengen. Na deze avond is iedereen zich er heel goed van bewust hoe veel kennis er nodig is om een top product op de markt te brengen en hoe weinig, nu spreek ik voorzichtig voor mezelf maar heb het van vele anderen gehoord, we eigenlijk maar kennen van wijn en kazen.
Bedankt Chris en Peter!
Witlof in eigen kas

Witlof in eigen kas

Deze foto’s hebben we van een Tuinhier lid mogen ontvangen. Ziet er heel mooi uit! Witlof uit eigen kas, veel beter kan het niet worden.

Witlofwortelen op de markt

Witlofwortelen op de markt

We hadden nog een 20-tal zakken witlofwortelen over dus hebben we deze maar op de zaterdagmarkt aan de man proberen te brengen. Het was een plezante voormiddag.

Foto’s ledenfeest online

Foto’s ledenfeest online

Op ons jaarlijks ledenfeest mochten we 108 leden verwelkomen. Meer aanwezigen dan vorig jaar, hoewel het verenigingsleven overal zwaar onder druk staat.
Hopelijk mogen we u terug verwelkomen op één of meerdere van onze volgende infoavonden. Donderdag 13 oktober is er een info avond over beleggen, dinsdag 15 november wordt er uit de doeken gedaan hoe u een (zwem)vijver aanlegt/onderhoud en 8 december organiseren we een kaas- en wijnavond.

Zonnebloemwedstrijd

Vandaag streden zo’n 40 leerlingen van Helibel Herent en Helibel SHLille in OC De Vranken voor de grootste zonnebloem. Niet de hoogte maar de omtrek was van tel. Op de derde plaats eindigde Ties Kauffmann met een zonnebloem van 111,50 cm omtrek. Hij werd voorafgegaan door Lander Peeten met 122 cm. Er was echter geen kruid gewassen tegen Lotte Henckens met haar reuzenzonnebloem van maar liefst 146 cm omtrek. Wat hebben we vandaag van haar geleerd: 1) de overtollige bloemen wegknippen, 2) veel mest geven en 3) euh… was ze vergeten. Met een heuse goochelshow en aansluitend frietjes met frikandel werd het een geslaagde namiddag! (Fons Thijs)

Pieter Plessers

Beste tuinhier-lid,

Met grote verslagenheid vernamen wij gisteren het overlijden van de heer Pieter Plessers.

Woorden schieten ons te kort om ons respect en onze waardering voor Pieter uit te drukken.

Pieter stond mee aan de wieg van onze  tuindersafdeling.  Mede door zijn altijd positieve ingesteldheid en niet aflatend enthousiasme en inzet is tuinhier ’t Hent-Lille uitgegroeid tot de meest bloeiende vereniging van ons gehucht.

Na 40 jaar trouwe dienst heeft hij de fakkel doorgegeven en hebben wij hem, samen met Michel Hoeben, erelid van onze vereniging gemaakt.

Wij hebben ontelbare mooie momenten gekend waarvoor wij hem enorm dankbaar zijn.

Hieronder zijn verhaal.

Dankjewel Pieter.
We gaan je missen.

Veel sterkte toegewenst aan zijn familie.
Het bestuur van Tuinhier ’t Hent en Lille

Het relaas van het ontstaan van tuinhier ’t Hent-Lille laten we over aan Pieter zelf:

Het was in het jaar 1974. We waren met z’n drieën, gemiddeld zo’n 35 jaar oud, allemaal huisje,
tuintje, kindjes o.k. , maar over die tuintjes wisten we niet zo heel veel maar het hield ons toch wel
bezig. We hadden zo iets horen waaien dat er zo een soort van volkstuinen bestond en wel in onze
nabije omgeving namelijk te Overpelt-Lindel. We zijn toen te rade gegaan bij Adriaan Kevels dienstdoende voorzitter in Overpelt. Met een pak informatie zijn we afgezakt en hebben gepraat, gepraat en nog eens gepraat, kortom de interesse was er wel.

Een anekdote: We zaten met ons drietal in ons dorpscafé wat te kletsen over het wel of niet oprichten van een afdeling Volkstuin toen de cafébaas, een iets oudere en dus iets wijzere man (Henri Lemmens) ons op het volgende attent maakte: als je er mee begint en het zou eens lukken dan kan je er een heel stuk van je leven mee zitten. En hij heeft gelijk gehad, we zijn er nog steeds mee bezig. Even de drie namen: Theo Steensels
– Michel Hoeben en Pieter Plessers. De twee laatste zijn nog steeds actief bezig met het dagelijkse bestuur en werden ondertussen ook al gehuldigd met het Arbeidsereteken.

Ook voor hen geldt iets ouder maar zeker ook wijzer. Belangrijk: het startsein was gegeven. Op woensdag 23 oktober 1974 om 19u30’ hadden we onze startvergadering van Volkstuin Herent Neerpelt (vanaf nu geschreven
met hoofdletter V). Als gastspreker hadden we de erg ervaren meester Kenis uit Eksel uitgenodigd, geflankeerd door Adriaan Knevels en meester Moris uit Hechtel. De uitnodiging heb ik nog in onze archieven zitten!

Er werden toen 41 leden ingeschreven, ondertussen zijn we met 153! Dan heeft Guido Plessers enkele jaren ons secretariaat gedaan, is dan naar Lommel verhuisd waar hij bij
Volkstuin Heide-Heuvel aansloot en ook in het provinciaal bestuur actief was. Later is hij jammer genoeg door een verkeersongeval om het leven gekomen.

De voorzitter van destijds was Theo Steensels opgevolgd door Gerard Vangerven – Marcel Vrijsen – Paul Henckens en sinds 1993 Alfons Thijs, onze huidige voorzitter.

Secretaris-schatbewaarder was toen Pieter Plessers en dit gedurende 30 jaren!

In 2004 werd hij opgevolgd door Annita Notelaers. Nu wordt het secretariaat verzorgd door de jongere generatie, Frank Lammers.

Vanaf vorig jaar werken we ook met een aparte schatbewaarder n.l. Jean Van de Kerkhof.

De huidige en nog niet vernoemde bestuursleden zijn:
Sevens Mariette, Aerts Hubert, Brouwers Leo, Leynen Henri en Peetermans Walter. Stuk voor stuk enthousiast en gedreven.

Namen van voormalige bestuursleden: Jaak Thijs – Gerard Vanduffel – Leon
Dreesen – Jef Vaesen – Jos Peeten – Alfons Vandael – Paul Henckens – Gerard Vangerven – Pieter
Beckers – Annita Notelaers – G.Groenen – Marcel Vrijsen – Jan Theunissen

Wat deden wij zoal binnen onze vereniging? : Op zondag 3 juli 1983 organiseerde we onze eerste gezinsfietstocht voor alle
inwoners van onze parochie, vrienden en kennissen, met nadien een koude schotel met brood en koffie voor iedereen die dat bestelde bij het vertrek en dit doen we nu nog steeds.

Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus 1999 vierden we 25 jaar volkstuin onder het thema : “LEVEN IN LAND EN TUIN”.
Het was een groot succes.

Op 23 & 24 oktober 2004 hadden we een jubileum tentoonstelling bloemsierkunst met als thema: “Rustig-Roestig-Herfstig”. Ook dit werd groot succes. Plantenruildagen.

Wat doen we nog steeds Bloemschikken. Allerhande groepsaankopen zoals:
Hofzaden, Potgrond, Sproeistoffen, Witloofwortelen, Eenjarigen. Courgette- of zonnebloemwedstrijd voor de kinderen. Allerhande tuinvoordrachten door erkende lesgevers . Dauwwandelingen.
Kooklessen voor mannen. Elk jaar een ledenfeest. Jaarlijks en afwisselend een tweedaagse of een eendaagse reis. Les in open tuin.
Getekend, Plessers Pieter

Floriade Almere

Beste lid en sympathisanten (lid worden kan altijd he 😉 )

Voor zij die zaterdag niet aanwezig konden zijn (Jean was één van de pechvogels) om de Floriade in Almere te gaan bewonderen kunnen via het fotoalbum Floriade Almere toch nog een beetje meegenieten.

Grt,

Bestuur Tuinhier ’t Hent-Lille

Krullebollen

Beste lid,

In de zomer van 2010 is krulbollen officieel erkend als cultureel erfgoed.
Het is een West-Vlaamse volkssport waar maar weinig mensen van gehoord hebben.
Het is de bedoeling met dikke, platte schijven, “krulbollen” genaamd zo dicht mogelijk bij
een paaltje te rollen, te vergelijken met petanque. Het wordt gespeeld in teams van 3 of 4
spelers op een zandterrein.

Op vrijdagavond, 22 april, om 19 uur organiseert tuin hier ’t Hent – Lille een avondje
krullebollen.
Er zal eerst een demonstratie van het krulbollen gegeven worden.
Met de groep kan er een wedstrijdje krulbollen gespeeld worden, u wordt verdeeld in teams
en na een spelletje wordt er gewisseld.

Duur: minimaal 2 uur.
Maximaal 40 personen kunnen inschrijven.
Place-to-be: Catharinadal z/n, 3930 Hamont-Achel

Graag inschrijven uiterlijk maandag 18 april met vermelding van je voornaam. Je kan
enkel deelnemen na inschrijving! Inschrijven kan bij Alfons Thijs, Winterdijk 6, gsm 0468 24 86 02

Voor deze activiteit vragen wij 5,00 euro per persoon inclusief 2 consumpties.
Hopend u te mogen begroeten,
Uw bestuur.

Dauwwandeling voor leden tuinhier ’t Hent-Lille

Beste tuinhierder,
 
Op zondagmorgen, 10 april, organiseert tuin hier ’t Hent – Lille een dauwwandeling.
Wij spreken af om 6u45’ aan de kerk van het Herent of om 7u15’ aan de Soeverein, Sportveldenstraat 15 te Lommel.
De heerlijke geur van de naaldbomen kruipt meteen diep in de neus. Geen toeval zo blijkt. De uitstootgassen van een zinkfabriek vormden de grond hier begin vorige eeuw om tot zand. Alle groene beplanting was verdwenen. Omdat het zand tot in het centrum van Lommel waaide, is er begonnen met de aanplanting van dennen. Het merendeel is zo’n honderd jaar geleden aangeplant. Je zou het misschien niet zeggen omdat ze niet zo hoog zijn, maar dat komt door de nauwelijks vruchtbare grond. Nu doet men er alles aan om de bossen klimaatadaptief te maken.
We maken aan de Soeverein een afspraak met Ferdi Geerts. Onze wandeling vertrekt bij de ingang van het Optisport Sportcentrum De Soeverein (= het stedelijk zwembad), naast de speeltuin gelegen. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Na de wandeling zijn er sandwiches en koffie voorzien. Voor deze activiteit vragen wij ter plaatse een beperkte bijdrage van 3 euro.
Graag inschrijven voor donderdagavond 7 april met vermelding van het aantal deelnemers.
Inschrijven kan bij Alfons Thijs, Winterdijk 6, gsm 0468 24 86 02
Hopend u te mogen begroeten,
Uw bestuur.

Praktische snoeiles 13 maart 2022

Beste tuinhier-lid,
Het lijkt wel lente deze week en het begint misschien al te kriebelen maar we zijn zeker niet
te laat!
En het is ook helemaal niet nodig om er tegenop te zien. Als je weet wat je moet doen en je
houdt het een beetje bij is het zelfs een ontspannend klusje. Wij leggen je precies uit hoe en
wanneer je het best kunt snoeien.
Kom daarom op zondag, 13 maart om 9u00’, naar onze praktische snoeiles.
Deze snoeiles gaat door bij Hilde Hendrickx, Peerderbaan 114 in Sint-Huibrechts-Lille.
De lesgever is Wim Ector.
Wij voorzien alvast een natje en een droogje.
En denk eraan snoeien doet groeien!
Hopend u te mogen begroeten,
Uw bestuur

Foto’s wandeling door de Hentse natuur

Beste tuinhierder,
 
We hebben geluk gehad dat het zonnetje nog lang heeft mogen schijnen tijdens de wandeling door de Hentse natuur.
Het was een leuke en aangename wandeling met 2 stopplaatsen om een lekkere soep, frisdrank, jenever, schuimwijn te nuttigen en als afsluiter nog een lekker gebakken stukje spek. Bedankt aan allen!
Van onze eerst stopplaats (met oa heerlijke verse soep) hebben we helaas geen foto’s.
Hieronder een knop om rechtstreek naar het album te gaan met enkele foto’s.
Tuinhier ’t Hent-Lille 

Uitnodiging wandeling

Beste lid, 
Jammer genoeg heeft de nieuwjaarsreceptie niet kunnen doorgaan.
Wij proberen dat goed te maken met een buitenactiviteit. Een wandeling door de Henter natuur.
Wij vertrekken op 13 februari tussen 13u00’ en 14u30’ aan OC De Vranken voor een wandeling van ongeveer 6 km.
Onderweg hebben wij twee stopplaatsen voorzien.
Deze activiteit is gratis voor leden. Wil je graag vrienden of kennissen meebrengen, geen probleem. Zij betalen 1 euro per consumptie.
Wij vragen om in te schrijven voor 9 februari door eenvoudigweg een mailtje te sturen naar alfons.thijs@telenet.be met opgave van het aantal deelnemers of door een berichtje te sturen naar 0468 24 86 02.
Bij “echt” slecht weer gaat de wandeling niet door.
Met vriendelijke groeten,
het bestuur.
Corona wandeling

Annulatie – corona

“Beste tuinhier-lid,
2021 is tegelijk een jaar om bij stil te staan en een jaar om best snel te vergeten, 

een jaar waarin veel gebeurd is, behalve in ons verenigingsleven.Samen kunnen we ervoor zorgen dat 2022 een beter jaar wordt.

Het bestuur wenst jullie in ieder geval een voorspoedig en vooral gezond 2022 toe
met vele mooie momenten in jullie tuin, met vrienden, met tuinhier ’t Hent-Lille!”
 
 
Zo zouden wij u verwelkomen op onze nieuwjaarsreceptie aanstaande donderdag, 20 januari.
Maar helaas, voorlopig kan het nog niet, mag het nog niet.
Zelfs het hapje en het drankje, buiten, na de Sint-Theunismis van morgen gaat niet door.
Momenteel bekijken wij wat we wel kunnen doen van zodra de situatie het toelaat.
Wij wensen in ieder geval dat jullie van corona gespaard mogen blijven.
 Met vriendelijke groet,Het bestuur van Tuinhier ’t Hent en Lille

Hoe in 10 stappen lekker en gezond witlof kweken volgens Tuinhier ’t Hent-Lille

Hoe in 10 stappen lekker en gezond witlof kweken volgens Tuinhier ’t Hent-Lille

Beste tuinhierder,
 
Tuinhier ’tHent-Lille biedt voor een zeer mooie prijs van € 7 een zak met 50 witloofwortelen te koop aan.
Er zijn nog enkele zakken beschikbaar tot volgende week woensdag 10/11.
Maar misschien dat velen onder jullie niet direct weten wat men dient te doen om de witloofwortelen op te kweken tot lekker witloof om te oogsten.
Door op onderstaande knop te klikken krijgt u een mooi overzicht met de te doorlopen stappen. Alvast smakelijk eten gewenst!

Ledenfeest 2021

Ledenfeest 2021

Beste tuinhierder,
 
Na een lange periode van stilte, wilden we de draad weer oppikken.
 
We wilden de feestvergadering van 25/09 toch niet opnieuw overslaan.  Dat was eigenlijk de aanzet om terug op te
starten. En aan de opkomst te zien dachten jullie er hetzelfde over. Toch een mooie opkomst van 98 personen die genoten hebben van een gezellige avond met lekker eten, drank en een mooi verzorgde tombola. 
Dit was ook de ideale gelegenheid om enkele bestuursleden in de bloemetjes te zetten. Frank en Liliane zijn reeds 10 jaar actief in het bestuur en Mariette al 20 jaar! Bedankt voor jullie inzet.
Tuinhier ’t Hent-Lille