011 44 73 89 info@tuinhierthent.be

Nieuws

Via deze pagina houden we u graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes… 

Dauwwandeling 2024

Dauwwandeling 2024

Afgelopen zondag genoten we van een verfrissende dauwwandeling bij de Begijnenvijvers in Hechtel, onder begeleiding van een vriendelijke gids. De ochtend begon met een rustige verkenning van de prachtige omgeving, terwijl de gids ons begeleidde en ons leerde over de natuurlijke schoonheid en geschiedenis van het gebied. We werden getrakteerd op adembenemende uitzichten en ontdekten interessante feiten over de flora en fauna. De wandeling bood niet alleen ontspanning en frisse lucht, maar ook een verrijkende ervaring die ons dichter bij de natuur bracht.
Kookles 21 maart 2024

Kookles 21 maart 2024

De heren van de kookgroep Tuinhier ’t Hent-Lille hebben weer lekker gekookt. Ik denk dat de dames een fijne avond hebben gehad.
Wat stond er op het menu: Aperol spritz, croquet met zongedroogde tomaatjes, krieltjes met beenham en tartaartjesaus, peperkoek met oude kaas en witloofchutney, scampi in Thaise curriculum met appeltjes, kippensoep, varkenshaasje met pepersaus en verse frietjes en tenslotte 3 toetjes van de bakker
Snoeicursus 10 maart 2024

Snoeicursus 10 maart 2024

Het was weer een boeiende en leerrijke les, onze jaarlijkse snoeicursus. We hebben de lesgever Wim Ector zelfs op een bepaald moment gezegd “je kan de boom in” 😉 Hij heeft met wat acrobatische toeren een uit de kluiten gewassen appelboom op deskundige wijze verjongd. Mooi om te zien. De beloofde zon is niet komen piepen maar al bij al waren de weersomstandigheden toch vrij aangenaam. Dat vertaalde zich ook naar een mooie opkomst van onze leden.
Kookdemonstratie december

Kookdemonstratie december

“Gedaan met cordon bleu, vanaf nu canard à l’orange op het kerstmenu.” Zo’n 40 leden (!) van Tuinhier ’t Hent-Lille hadden ingeschreven voor de kookdemonstratie. Als voorgerecht werd bruschetta met o.a. verse sambal en scampi’s bereid, als hoofdgerecht eend met sinaasappelsaus en als nagerecht crumble van appel en peer en tiramisu.Vaste chef An kreeg de hulp van haar souschefs die al jaren bij Tuinhier kookles volgen.
Na afloop ging iedereen vol goede ideeën naar huis. Dat belooft voor de Kerst! (FT)
Hoe in 10 stappen lekker en gezond witlof kweken volgens Tuinhier ’t Hent-Lille

Hoe in 10 stappen lekker en gezond witlof kweken volgens Tuinhier ’t Hent-Lille

Beste tuinhierder,
 
Tuinhier ’tHent-Lille heeft voor een zeer mooie prijs van € 8 een zak met 50 witloofwortelen te koop aangeboden.  De zakken zijn 6 november afgehaald.
Maar misschien dat sommigen onder jullie niet direct weten wat men dient te doen om de witloofwortelen op te kweken tot lekker witloof om te oogsten.
Door op onderstaande knop te klikken krijgt u een mooi overzicht met de te doorlopen stappen. Alvast smakelijk eten gewenst!

Ledenfeest 2023

Ledenfeest 2023

Zaterdag 7 oktober was het weer tijd voor ons ledenfeest. Een weekje later dan normaal maar toch weer een mooie opkomst van meer dan 100 personen.
Onze voorzitter Fons kon er dit jaar niet bij zijn en hij had daarvoor ook wel een hele goede reden. Het huwelijksfeest van zijn zoon dat op dezelfde dag plaatsvond.
Maar zijn afwezigheid is goed opgevangen door Karel. Hij heeft dit jaar de speech op zich genomen en de tombola in goede banen geleid. Dit jaar zijn er naar oude gewoonte weer vele prijsjes uitgeloot, 207 prijzen om precies te zijn. Dank aan al onze sponsors voor de gulle schenkingen.
Ook burgemeester Dennis Fransen met Hentse roots heeft een woordje geplaceerd.
Dit jaar mochten we 2 bestuursleden huldigen, Karel voor zijn 10 jarig jubileum als bestuurslid en penningmeester Jean die maar liefst 40 jaren op de teller heeft staan als bestuurslid! Ik zou zeggen, doe er nog vele jaren bij!
Het eten werd dit jaar verzorgd door “La Finesse”. Een soep vooraf, gevolgd door een warm buffet en als afsluiter een dessertbuffet.
Ik denk dat we kunnen spreken van een geslaagde avond!
Ook dank aan onze huisfotograaf Leo om de avond in beeld om te zetten.
Courgette wedstrijd

Courgette wedstrijd

Het was weer feest vandaag in OC de Vranken. Tuinhier ’t Hent-Lille had een courgettewedstrijd georganiseerd voor de kinderen van het Herent en Sint-Huibrechts-Lille. Er hadden 73 kinderen ingeschreven maar uiteindelijk kwamen zo’n 40 kinderen hun courgette laten wegen. Voor sommigen voldeed de keukenweegschaal niet en was er een personenweegschaal nodig (!).. Het gewicht schommelde tussen de 0,008kg en 5,700kg. Logan Rodriguez (op de eerste rij, midden) had de zwaarste courgette (5,700kg), Plessers Alice was tweede (5,3kg) en Malik Sara was nipt derde (4,886kg), net voor Lander Peeten (4,885kg).
De kinderen waren één en al oor maar hadden vooral oog voor goochelaar Leonard. Ook de frietjes met frikandel vielen in de smaak. Stipt 17u00 ging iedereen voldaan naar huis. High five en tot volgend jaar! (Fons Thijs)

Foto’s fietstocht met bezichtiging van 2 tuinen

Zondag 4 juni kon je een mooi tochtje van 30 km fietsen. Onderweg werden 2 tuinen bezocht, de siertuin met snoeivormen bij Jos Reijmen in Kleine Brogel en de sier-moestuin van Henri Kuppens in Pelt. Daar kon ook een pilsje, cola, fanta of water worden gedronken. Bij Danny en Cindy kon als afsluiter een dito verfrissing en koffie met cake worden genuttigd.
Bedankt Leo voor de mooie foto’s !
Foto’s zijn te bekijken via menu’s Foto’s of door hier te klikken

Overzicht eenjarigen

Woensdag 3 mei van 18u00 tot 20u00 kan u éénjarige bloemen bij Tuincentrum Tielens aankopen met korting indien u lid bent van Tuinhier ‘Thent-Lille.
Hieronder kan u de pdf met een overzicht inclusief de prijzen terugvinden van de bloemetjes die te koop worden aangeboden.

Pdf met overzicht éénjarigen met prijs

Koop op woensdag 3 mei van 18:00 tot 20:00 uw bloemen uit onderstaande lijst
met korting bij tuincentrum Tielens, Boelehoef 3 te Neerpelt.
Vul het lijstje in en reken af bij één van de aanwezige bestuursleden.
Enkel voor leden! Breng de nodige kistjes mee.

Foto’s dauwwandeling online

Het deed voor sommigen misschien een beetje pijn om op een zondagmorgen zo vroeg uit hun bedje te komen maar het zonnetje dat van de partij was maakte veel goed. Aan sommige foto’s kan je ook zien waarom het dauwwandeling heet 🙂
Een echt pittige lange wandeling was het misschien niet maar wel een mooie en met een zeer enthousiaste gids. Ik heb alleszins al voor mezelf uitgemaakt dat ik zeker nog eens terug ga om één van de andere uitgestippelde wandelingen te maken in Kempen-Broek.
Om 9u mochten we aanschuiven voor een ontbijtje in de Luysmolen om de hongerige magen te vullen en ik moet zeggen dat de koffie zeer goed heeft gesmaakt.
Foto’s zijn te bekijken via menu’s Foto’s of door hier te klikken

Foto’s snoeiles online

Zondagvoormiddag weer nuttig besteed. Het weer kon misschien iets beter maar al bij al viel het nog mee.
Er was toch weer een mooie opkomst van zo’n 30 personen om naar de deskundige uitleg te luisteren van Wim Ector.
De les ging door in het Volkstuincomplex D’n Goeien Oard. Halverwege hebben we nog van een natje en droogje mogen genieten. En zoals Fons al eerder in de uitnodiging heeft aangegeven, denk eraan, snoeien doet groeien!
PS. Er gaan nog foto’s volgen die Leo van deze les heeft genomen.
Foto’s zijn te bekijken via menu’s Foto’s of door hier te klikken

Les over tomaten, pepers, courgettes, paprika’s en pompoenen

Donderdag 9 februari hebben we les gekregen over het kweken en verzorgen van tomaten, courgettes, pepers, paprika’s en pompoenen. Maar liefst 27 personen hebben geluisterd naar de interessante uitleg gegeven door de ons welbekende Carlo Holsteens.
Ik denk dat vele onder ons toch weer heel wat nieuwe zaken hebben bijgeleerd. Ik alleszins wel, laat de lente maar gauw komen!

Nieuwjaarsreceptie 2023

Vandaag de foto’s van onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie mogen ontvangen van onze huisfotograaf Leo.
We zijn verheugd dat er een 80-tal leden een drankje en hapje zijn komen nuttigen. Meer dan verwacht eigenlijk maar des te meer zielen des te meer vreugd 🙂
Fons heeft een uiteenzetting gedaan van de 3-daagse reis in juni. Dit jaar gaat deze door in ons eigen landje in de streek van Ieper. Blijkbaar heeft het de mensen wel aangesproken wan ik heb begrepen dat de bus zo goed als vol zit! Weer iets om naar uit te kijken!

Beste wensen 2023

Beste wensen 2023

Tuinhier ’t Hent-Lille wenst aan al haar leden

een lieve groet, een klein gebaar,

mooie wensen voor het nieuwe jaar.

Met veel gezondheid en een beetje geluk,

kan het nieuwe jaar al niet meer stuk.

Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2023,

het bestuur.

PS. Indien er mensen geïnteresseerd zijn in bloemschikken. Er zijn enkele plaatsen vrijgekomen. Spreek gerust iemand van het bestuur aan als je graag wil deelnemen.

Kaas- en wijnavond

Kaas- en wijnavond

Dinsdag 13 december waren we met maar liefst 66 leden die genoten hebben van deskundige uitleg over kaas en wijn.
Natuurlijk hebben we naast de nodige uitleg ook mogen proeven van verschillende wijnen en kazen.
Chris Engels, wijnboer met een 4,5 ha grote wijngaard in België, heeft met veel passie verteld over hoe wijnen worden gemaakt, hoe proeven, welke soorten bestaan er en zo veel meer. Voor meer info verwijs ik graag door naar zijn website https://www.vinadis.be/
Met minstens evenveel passie wist Peter Boonen van Catharinadal https://www.catharinadal.be/ ons veel bij te brengen over de vele soorten kazen die er bestaan en alles wat er bij komt kijken om kazen te maken.
Belangrijk om te vermelden is dat dit een eenmalige voordracht is geweest van dit duo en er in wezen geen herhaling gaat komen. Misschien een beetje spijtig voor de personen die hier niet bij konden zijn, maar wij van Tuinhier ’t Hent-Lille hebben dit toch maar mooi mee mogen maken.
Chris en Peter zijn het perfecte duo om met veel humor hun zeer uitgebreide kennis over te brengen. Na deze avond is iedereen zich er heel goed van bewust hoe veel kennis er nodig is om een top product op de markt te brengen en hoe weinig, nu spreek ik voorzichtig voor mezelf maar heb het van vele anderen gehoord, we eigenlijk maar kennen van wijn en kazen.
Bedankt Chris en Peter!
Witlof in eigen kas

Witlof in eigen kas

Deze foto’s hebben we van een Tuinhier lid mogen ontvangen. Ziet er heel mooi uit! Witlof uit eigen kas, veel beter kan het niet worden.

Witlofwortelen op de markt

Witlofwortelen op de markt

We hadden nog een 20-tal zakken witlofwortelen over dus hebben we deze maar op de zaterdagmarkt aan de man proberen te brengen. Het was een plezante voormiddag.

Foto’s ledenfeest online

Foto’s ledenfeest online

Op ons jaarlijks ledenfeest mochten we 108 leden verwelkomen. Meer aanwezigen dan vorig jaar, hoewel het verenigingsleven overal zwaar onder druk staat.
Hopelijk mogen we u terug verwelkomen op één of meerdere van onze volgende infoavonden. Donderdag 13 oktober is er een info avond over beleggen, dinsdag 15 november wordt er uit de doeken gedaan hoe u een (zwem)vijver aanlegt/onderhoud en 8 december organiseren we een kaas- en wijnavond.

Zonnebloemwedstrijd

Vandaag streden zo’n 40 leerlingen van Helibel Herent en Helibel SHLille in OC De Vranken voor de grootste zonnebloem. Niet de hoogte maar de omtrek was van tel. Op de derde plaats eindigde Ties Kauffmann met een zonnebloem van 111,50 cm omtrek. Hij werd voorafgegaan door Lander Peeten met 122 cm. Er was echter geen kruid gewassen tegen Lotte Henckens met haar reuzenzonnebloem van maar liefst 146 cm omtrek. Wat hebben we vandaag van haar geleerd: 1) de overtollige bloemen wegknippen, 2) veel mest geven en 3) euh… was ze vergeten. Met een heuse goochelshow en aansluitend frietjes met frikandel werd het een geslaagde namiddag! (Fons Thijs)

Pieter Plessers

Beste tuinhier-lid,

Met grote verslagenheid vernamen wij gisteren het overlijden van de heer Pieter Plessers.

Woorden schieten ons te kort om ons respect en onze waardering voor Pieter uit te drukken.

Pieter stond mee aan de wieg van onze  tuindersafdeling.  Mede door zijn altijd positieve ingesteldheid en niet aflatend enthousiasme en inzet is tuinhier ’t Hent-Lille uitgegroeid tot de meest bloeiende vereniging van ons gehucht.

Na 40 jaar trouwe dienst heeft hij de fakkel doorgegeven en hebben wij hem, samen met Michel Hoeben, erelid van onze vereniging gemaakt.

Wij hebben ontelbare mooie momenten gekend waarvoor wij hem enorm dankbaar zijn.

Hieronder zijn verhaal.

Dankjewel Pieter.
We gaan je missen.

Veel sterkte toegewenst aan zijn familie.
Het bestuur van Tuinhier ’t Hent en Lille

Het relaas van het ontstaan van tuinhier ’t Hent-Lille laten we over aan Pieter zelf:

Het was in het jaar 1974. We waren met z’n drieën, gemiddeld zo’n 35 jaar oud, allemaal huisje,
tuintje, kindjes o.k. , maar over die tuintjes wisten we niet zo heel veel maar het hield ons toch wel
bezig. We hadden zo iets horen waaien dat er zo een soort van volkstuinen bestond en wel in onze
nabije omgeving namelijk te Overpelt-Lindel. We zijn toen te rade gegaan bij Adriaan Kevels dienstdoende voorzitter in Overpelt. Met een pak informatie zijn we afgezakt en hebben gepraat, gepraat en nog eens gepraat, kortom de interesse was er wel.

Een anekdote: We zaten met ons drietal in ons dorpscafé wat te kletsen over het wel of niet oprichten van een afdeling Volkstuin toen de cafébaas, een iets oudere en dus iets wijzere man (Henri Lemmens) ons op het volgende attent maakte: als je er mee begint en het zou eens lukken dan kan je er een heel stuk van je leven mee zitten. En hij heeft gelijk gehad, we zijn er nog steeds mee bezig. Even de drie namen: Theo Steensels
– Michel Hoeben en Pieter Plessers. De twee laatste zijn nog steeds actief bezig met het dagelijkse bestuur en werden ondertussen ook al gehuldigd met het Arbeidsereteken.

Ook voor hen geldt iets ouder maar zeker ook wijzer. Belangrijk: het startsein was gegeven. Op woensdag 23 oktober 1974 om 19u30’ hadden we onze startvergadering van Volkstuin Herent Neerpelt (vanaf nu geschreven
met hoofdletter V). Als gastspreker hadden we de erg ervaren meester Kenis uit Eksel uitgenodigd, geflankeerd door Adriaan Knevels en meester Moris uit Hechtel. De uitnodiging heb ik nog in onze archieven zitten!

Er werden toen 41 leden ingeschreven, ondertussen zijn we met 153! Dan heeft Guido Plessers enkele jaren ons secretariaat gedaan, is dan naar Lommel verhuisd waar hij bij
Volkstuin Heide-Heuvel aansloot en ook in het provinciaal bestuur actief was. Later is hij jammer genoeg door een verkeersongeval om het leven gekomen.

De voorzitter van destijds was Theo Steensels opgevolgd door Gerard Vangerven – Marcel Vrijsen – Paul Henckens en sinds 1993 Alfons Thijs, onze huidige voorzitter.

Secretaris-schatbewaarder was toen Pieter Plessers en dit gedurende 30 jaren!

In 2004 werd hij opgevolgd door Annita Notelaers. Nu wordt het secretariaat verzorgd door de jongere generatie, Frank Lammers.

Vanaf vorig jaar werken we ook met een aparte schatbewaarder n.l. Jean Van de Kerkhof.

De huidige en nog niet vernoemde bestuursleden zijn:
Sevens Mariette, Aerts Hubert, Brouwers Leo, Leynen Henri en Peetermans Walter. Stuk voor stuk enthousiast en gedreven.

Namen van voormalige bestuursleden: Jaak Thijs – Gerard Vanduffel – Leon
Dreesen – Jef Vaesen – Jos Peeten – Alfons Vandael – Paul Henckens – Gerard Vangerven – Pieter
Beckers – Annita Notelaers – G.Groenen – Marcel Vrijsen – Jan Theunissen

Wat deden wij zoal binnen onze vereniging? : Op zondag 3 juli 1983 organiseerde we onze eerste gezinsfietstocht voor alle
inwoners van onze parochie, vrienden en kennissen, met nadien een koude schotel met brood en koffie voor iedereen die dat bestelde bij het vertrek en dit doen we nu nog steeds.

Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus 1999 vierden we 25 jaar volkstuin onder het thema : “LEVEN IN LAND EN TUIN”.
Het was een groot succes.

Op 23 & 24 oktober 2004 hadden we een jubileum tentoonstelling bloemsierkunst met als thema: “Rustig-Roestig-Herfstig”. Ook dit werd groot succes. Plantenruildagen.

Wat doen we nog steeds Bloemschikken. Allerhande groepsaankopen zoals:
Hofzaden, Potgrond, Sproeistoffen, Witloofwortelen, Eenjarigen. Courgette- of zonnebloemwedstrijd voor de kinderen. Allerhande tuinvoordrachten door erkende lesgevers . Dauwwandelingen.
Kooklessen voor mannen. Elk jaar een ledenfeest. Jaarlijks en afwisselend een tweedaagse of een eendaagse reis. Les in open tuin.
Getekend, Plessers Pieter

Floriade Almere

Beste lid en sympathisanten (lid worden kan altijd he 😉 )

Voor zij die zaterdag niet aanwezig konden zijn (Jean was één van de pechvogels) om de Floriade in Almere te gaan bewonderen kunnen via het fotoalbum Floriade Almere toch nog een beetje meegenieten.

Grt,

Bestuur Tuinhier ’t Hent-Lille