011 44 73 89 info@tuinhierthent.be

Beste tuinhier-lid,

Met grote verslagenheid vernamen wij gisteren het overlijden van de heer Pieter Plessers.

Woorden schieten ons te kort om ons respect en onze waardering voor Pieter uit te drukken.

Pieter stond mee aan de wieg van onze  tuindersafdeling.  Mede door zijn altijd positieve ingesteldheid en niet aflatend enthousiasme en inzet is tuinhier ’t Hent-Lille uitgegroeid tot de meest bloeiende vereniging van ons gehucht.

Na 40 jaar trouwe dienst heeft hij de fakkel doorgegeven en hebben wij hem, samen met Michel Hoeben, erelid van onze vereniging gemaakt.

Wij hebben ontelbare mooie momenten gekend waarvoor wij hem enorm dankbaar zijn.

Hieronder zijn verhaal.

Dankjewel Pieter.
We gaan je missen.

Veel sterkte toegewenst aan zijn familie.
Het bestuur van Tuinhier ’t Hent en Lille

Het relaas van het ontstaan van tuinhier ’t Hent-Lille laten we over aan Pieter zelf:

Het was in het jaar 1974. We waren met z’n drieën, gemiddeld zo’n 35 jaar oud, allemaal huisje,
tuintje, kindjes o.k. , maar over die tuintjes wisten we niet zo heel veel maar het hield ons toch wel
bezig. We hadden zo iets horen waaien dat er zo een soort van volkstuinen bestond en wel in onze
nabije omgeving namelijk te Overpelt-Lindel. We zijn toen te rade gegaan bij Adriaan Kevels dienstdoende voorzitter in Overpelt. Met een pak informatie zijn we afgezakt en hebben gepraat, gepraat en nog eens gepraat, kortom de interesse was er wel.

Een anekdote: We zaten met ons drietal in ons dorpscafé wat te kletsen over het wel of niet oprichten van een afdeling Volkstuin toen de cafébaas, een iets oudere en dus iets wijzere man (Henri Lemmens) ons op het volgende attent maakte: als je er mee begint en het zou eens lukken dan kan je er een heel stuk van je leven mee zitten. En hij heeft gelijk gehad, we zijn er nog steeds mee bezig. Even de drie namen: Theo Steensels
– Michel Hoeben en Pieter Plessers. De twee laatste zijn nog steeds actief bezig met het dagelijkse bestuur en werden ondertussen ook al gehuldigd met het Arbeidsereteken.

Ook voor hen geldt iets ouder maar zeker ook wijzer. Belangrijk: het startsein was gegeven. Op woensdag 23 oktober 1974 om 19u30’ hadden we onze startvergadering van Volkstuin Herent Neerpelt (vanaf nu geschreven
met hoofdletter V). Als gastspreker hadden we de erg ervaren meester Kenis uit Eksel uitgenodigd, geflankeerd door Adriaan Knevels en meester Moris uit Hechtel. De uitnodiging heb ik nog in onze archieven zitten!

Er werden toen 41 leden ingeschreven, ondertussen zijn we met 153! Dan heeft Guido Plessers enkele jaren ons secretariaat gedaan, is dan naar Lommel verhuisd waar hij bij
Volkstuin Heide-Heuvel aansloot en ook in het provinciaal bestuur actief was. Later is hij jammer genoeg door een verkeersongeval om het leven gekomen.

De voorzitter van destijds was Theo Steensels opgevolgd door Gerard Vangerven – Marcel Vrijsen – Paul Henckens en sinds 1993 Alfons Thijs, onze huidige voorzitter.

Secretaris-schatbewaarder was toen Pieter Plessers en dit gedurende 30 jaren!

In 2004 werd hij opgevolgd door Annita Notelaers. Nu wordt het secretariaat verzorgd door de jongere generatie, Frank Lammers.

Vanaf vorig jaar werken we ook met een aparte schatbewaarder n.l. Jean Van de Kerkhof.

De huidige en nog niet vernoemde bestuursleden zijn:
Sevens Mariette, Aerts Hubert, Brouwers Leo, Leynen Henri en Peetermans Walter. Stuk voor stuk enthousiast en gedreven.

Namen van voormalige bestuursleden: Jaak Thijs – Gerard Vanduffel – Leon
Dreesen – Jef Vaesen – Jos Peeten – Alfons Vandael – Paul Henckens – Gerard Vangerven – Pieter
Beckers – Annita Notelaers – G.Groenen – Marcel Vrijsen – Jan Theunissen

Wat deden wij zoal binnen onze vereniging? : Op zondag 3 juli 1983 organiseerde we onze eerste gezinsfietstocht voor alle
inwoners van onze parochie, vrienden en kennissen, met nadien een koude schotel met brood en koffie voor iedereen die dat bestelde bij het vertrek en dit doen we nu nog steeds.

Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus 1999 vierden we 25 jaar volkstuin onder het thema : “LEVEN IN LAND EN TUIN”.
Het was een groot succes.

Op 23 & 24 oktober 2004 hadden we een jubileum tentoonstelling bloemsierkunst met als thema: “Rustig-Roestig-Herfstig”. Ook dit werd groot succes. Plantenruildagen.

Wat doen we nog steeds Bloemschikken. Allerhande groepsaankopen zoals:
Hofzaden, Potgrond, Sproeistoffen, Witloofwortelen, Eenjarigen. Courgette- of zonnebloemwedstrijd voor de kinderen. Allerhande tuinvoordrachten door erkende lesgevers . Dauwwandelingen.
Kooklessen voor mannen. Elk jaar een ledenfeest. Jaarlijks en afwisselend een tweedaagse of een eendaagse reis. Les in open tuin.
Getekend, Plessers Pieter